EO Community : Komunitas Event Organizer Indonesia | Meet, Share & Discuss |


Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
DONGENG SUNDA NYI RORO KIDUL
 
Share to: Facebook Twitter StumbleUpon Send
 to Google Buzz Send to LinkedIn
Author Message
Gogol_HT Online
๑۩۩»»ÉÖÇ««۩۩๑
*

Posts: 14,297
Joined: Oct 2010
Reputation: 4895
  




 
Post: #1
DONGENG SUNDA NYI RORO KIDUL
[Image: images.jpg]
NYI RORO KIDUL

Jaman baheula di Pulo Jawa aya hiji raja, kakasihna Sang Prabu Munding Wangi. Ti praméswari kagungan putra istri, jenenganana Déwi Kadita, anu kageulisanana pilih tanding, kaceluk ka awun-awun, kawéntar ka janapria, malah nepi ka nelah Déwi Srangéngé, lantaran cahayana moncorong lir srangéngé.


Déwi Srangéngé kacida pisan dienodna, dipikanyaah ku ibu sareng ramana, lir nanggeuy endog beubeureumna. Sanaos kitu, Sang Prabu teu weléh neneda, neneda ka Hyang Déwata katut batara-batari, sangkan anjeunna kagungan putra pemeget. Nanging anu diantos-antos téh, ti praméswari Raja teu kagungan putra deui.
Teu kantos lami ti harita, Kangjeng Raja kagungan deui putra. Sanés ti praméswari, nanging ti selir, anu jenenganana Déwi Mutiara. Putrana pameget luyu sareng kapalayna. Kangjeng Raja kalintang pisan bingahna. Sami sareng ka Déwi Srangéngé, ka putra ti Déwi Mutiara ogé, kalangkung-langkung nyaahna.
Sanaos Déwi Mutiara tos nyenangkeun Raja, ku jalan kagungan putra pameget téa, nanging ku margi Déwi Mutiara téh selir, linggihna angger baé di gédéngeun karaton, henteu di lebet karaton sapertos praméswari. Manah Déwi Mutiara ngageremet teu sugema, timbul baé rasa ceuceub ka praméswari, dibarung ku rasa sirik ka Déwi Srangéngé.
Malah aya leuwihna ti kitu, manéhna boga kahayang, sangkan anakna jadi raja. Lamun seug anakna jadi raja téh, tangtu kahirupanana bakal robah. Moal ngarasa disapirakeun cara ayeuna. Sahenteuna atuh jadi indungna raja, disarebutna ogé tangtu Ibu Suri.

Déwi Mutiara terus mikiran. Sanajan anakna lalaki, salila di karaton masih aya kénéh Déwi Srangéngé jeung praméswari, pamohalan anakna bisa jadi raja. Ku kituna euweuh deui jalan, lian ti duaanana kudu disingkirkeun sina ingkah ti karajaan. Ngan kudu kumaha carana?
Kabeneran aya nu ngabéjaan, di tutugan Gunung Parahu, aya hiji awéwé tukang tenung sakti, an ngaranna katelah Nini Jahil. Ngadéngé éta béja, Déwi Mutiara kacida pisan bungahna. Tuluy nitah emban kapercayaanana, nyusulan Nini Jahil ka Gunung Parahu.

Barang tepung jeung Nini Jahil, pok Déwi Mutiara nyaritakeun niatna, nya éta hayang nyingkirkeun Déwi Srangéngé katut praméswari. “Kumaha sanggup?” cék Déwi Mutiara. “Tai ceuli atuh nu kitu mah,” jawab Nini Jahil. “Tapi entong dipaéhan,” cenah deuih. “Ulah hariwang,” Nini Jahil siga nu yakin.
Maksud manéh Déwi Mutiara téh, praméswari jeung Déwi Srangéngé, rék ditenung supaya beungeutna ruksak. Ingetanana, ari beungeutna ruksak mah, pasti ku Kangjeng Raja diusir,atawa disingkurkeun ka leuweung, lantaran dianggap wiwirang keur karajaan.

[Image: kereta-kencana.jpg]








UNTUK MENJADI BAGIAN DARI KELUARGA BESAR EOC
SILAHKAN REGISTER
DISINI
SEMOGA SEMAKIN BANYAK SENYUM DARI ANDA DGN BERGABUNG DI EOCOMMUNITY.COM
..

08-01-2012 09:58 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply

Chintya25 Offline
๑۩۩»»ÉÖcer's««۩۩๑
EOcer's

Posts: 473
Joined: Dec 2012
Reputation: 106
  




 
Post: #2
RE: DONGENG SUNDA NYI RORO KIDUL
Komplit pisan kang dongengna.....ampe pusing bacana oge...



Islam menjunjung tinggi wanita, wanita tu punya keistimewaan dan sangat di istimewakan”
Quote:

01-25-2013 08:58 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply

Azizah Away
Health & Medical
*

Posts: 5,039
Joined: Jan 2013
Reputation: 699
  




 
Post: #3
RE: DONGENG SUNDA NYI RORO KIDUL
pas buat bahan cerita nih kalo afa tugas bhsa sunda.... hore



obat herbal | Pengobatan Stroke

Saat dalam masalah, kita punya dua pilihan. Bangkit berdiri atau menangisinya,
semua tergantung pilihanmu.. kiss







02-22-2013 10:22 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply

zahrafazry Offline
Sahabat EOC
*

Posts: 451
Joined: Jan 2013
Reputation: 37
  




 
Post: #4
RE: DONGENG SUNDA NYI RORO KIDUL
caritana panjang pisan kang...pusing



Quote:

05-19-2013 09:17 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply

Green Offline
Sahabat EOC
*

Posts: 153
Joined: Jun 2013
Reputation: 10
  




 
Post: #5
RE: DONGENG SUNDA NYI RORO KIDUL
Cerdas pisan iyeu mah euuuuuy hore



Pusat Penjualan Obat Tradisional Alami | info teraktual
SeputarDuniaKesehatan
06-04-2013 07:06 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply

Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
Big Grin Kumpulan Status Facebook Lucu & Gokil campur bahasa Sunda (yang jago basa Sunda ayo) LindaCarling 44 194,990 01-03-2014 03:41 PM
Last Post: dina
  Dongeng sunda ivanweweh 3 1,614 06-04-2013 07:08 PM
Last Post: Green
  Kumpulan Dongeng Sikabayan Gogol_HT 1 4,401 06-04-2013 07:07 PM
Last Post: Green